Coach Methodes

Iedereen is uniek. We hebben allemaal onze eigen kenmerken en eigenschappen, onze eigen manier van leren en ervaren. Wat mij betreft is er dan ook niet één coach methode die alles omvat om jou te kunnen helpen. In mijn coaching zet ik verschillende technieken en methodes in op een manier die bij jou past. Hierbij put ik uit mijn ervaring en theoretische kennis om aan te voelen wat jij op dit moment nodig hebt.

 

Hieronder volgt een kort uitleg van de verschillende methoden. Voor meer en uitgebreidere informatie verwijs ik je graag, daar waar mogelijk, door naar de sites van de betreffende vakverenigingen.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP ontstond naar aanleiding van een studie die aantoonde dat succesvol gedrag vaak samengaat met een succesvolle manier van communiceren. NLP biedt een serie technieken waardoor je inzicht krijgt in je eigen manier van voelen, denken en handelen, als ook in die van anderen. Het kan een mooie hulpmiddel zijn in het stellen van haalbare doelen.

NLP is een waardevol hulpmiddel om communicatie te verbeteren en betere relaties op te bouwen. Het biedt tools om actief te luisteren, empathie te tonen en gemoedstoestanden te reguleren.

Systemisch Coachen

Gedurende ons leven bewegen we ons in verschillende systemen: familie, onderwijs, vrienden, relatie, vereniging, organisatie, etc.  We leren en ontwikkelen ons van kinds af aan binnen systemische contexten, ieder met een eigen dynamisch krachtenveld.

Het eerste systeem, ons gezin van herkomst, laat een diepe blauwdruk in ons achter.

Veel onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin je bent opgegroeid. De dynamieken die we daar aantroffen, onze loyaliteiten en de daaruit voortvloeiende interactiepatronen, herhalen we onbewust in latere systemen, zoals in onze werkcontext of ons huidige gezin. Deze onbewuste patronen kunnen ons krachtiger maken of juist beperken.

In systemisch coachen werken we met oefeningen of opstellingen, wordt de impact van verschillende situaties en manieren van handelen onderzocht, gevoelt en ervaren.

"Over de stenen die ouders laten liggen, struikelen hun kinderen"

Surinaamse gezegde

Transactionele Analyse (TA)

Transactionele Analyse is een communicatiemodel en een ontwikkelingstheorie: ze biedt kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot de communicatie tussen mensen, dus tussen jou en de ander. Het biedt ook een helder en inzichtelijk referentiekader om de persoonlijke ontwikkeling van mensen en organisaties te observeren en te begrijpen.

Transactionele Analyse is ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne (1910 – 1970)  in de jaren ’50-’60 en is in de kern gericht op het bereiken van autonomie. Volgens Eric Berne bestaat autonomie uit de volgende kenmerken:

- Bewustzijn: het vermogen om jezelf, anderen en de wereld te ervaren zonder interpretaties.
- Spontaniteit: het vermogen uiting te geven aan gevoelens en gedachten passend in de realiteit van het hier en nu. Jezelf uiten zonder jezelf te censureren én tegelijkertijd selectie weten aan te brengen.
- Intimiteit: het vermogen om de relatie met de andere mens vorm te geven. In het directe contact kunnen benoemen wat je voelt en ervaart.

Het Slimme Onbewuste

Jouw beleving van de feiten is soms heel anders dan de beleving van een ander in dezelfde situatie. Hoe werkt dat? Hoe wordt ons gedrag aangestuurd en hoe komen onze emoties tot stand?

We gaan aan de slag met persoonlijke ontwikkeling vanuit de persoonlijke beleving. Hierin ligt namelijk de sleutel tot succes, want aandacht voor emoties, gedachten en wat je raakt, hebben een persoonlijke betekenis. Als je deze weet te ontrafelen, valt dat wat je doet meer samen met wie je bent.

Hiervoor maken we gebruik van de Reflect methodiek van Peoplewise (gebaseerd op het gedachtegoed van Prof. Dr. Carl Gustav Jung)